Geschiedenis

De heer A.C. (Dré) van der Peijl (1907-1996) werkte voor de toenmalige APC (Esso) in de oliehandel. Toen hij in 1940 door gebrek aan olie zijn job dreigde te verliezen, heeft hij de basis gelegd van de Van der Peijl Groep. Hij bleef zijn relaties in geheel Zeeland bezoeken. Daarvoor reed hij regelmatig naar Amsterdam, waar hij op de heenweg solutie (bandenplaksel) van Perfecta (Bison-Kit fabriek) verkocht en op de terugweg materialen voor klanten in Zeeland meenam. Al snel kreeg hij de naam 'vraag het maar aan Van der Peijl en hij zorgt ervoor'. Dit motto staat nog steeds hoog in het vaandel van de Van der Peijl Groep.

Begin jaren ‘50 kwamen twee zoons in het bedrijf. De toenmalige 'grossier automaterialen' had een groot Michelin bandendepot, terwijl het leveringspakket snel mee groeide met de opkomende Zeeuwse industrie.

In 1964 begon de derde broer van de tweede generatie een vestiging in Terneuzen. Onder invloed van onze klant Dow Benelux BV aldaar kwam de industrie in Zeeuws-Vlaanderen tot ontwikkeling. Al begin jaren ‘70 werd een voor die tijd zeer modern computersysteem (Nixdorf) ingevoerd, waarmee de Van der Peijl Groep al zeer vroeg gebruik ging maken van automatisering. In 1975 werd een vestiging geopend in Middelburg om gebied Walcheren optimaal te kunnen bedienen.

De inmiddels derde generatie zet het familiebedrijf voort. In 1991 werd door verschillende overnames een vergroting van het marktaandeel in Zeeland gerealiseerd. Achtereenvolgens werden de Lokker-groep met vestigingen in Axel-Goes-Terneuzen-Zierikzee, ZVH Oostburg en Prent Goes-Terneuzen overgenomen, inmiddels omgedoopt tot 'AD-vestigingen'. Vervolgens werd Westerweel’s IJzerhandel Terneuzen, een specialist op het gebied van bevestigingstechniek, overgenomen.

Om de gewenste schaalgrootte te kunnen bereiken en daarnaast het werkgebied met West-Brabant uit te breiden, werd in 1997 het bedrijf Akkermans-Beljaars overgenomen. Vervolgens is in 2002 AGO Automaterialen overgenomen. Dit bedrijf bedient de automotive en industrie op het eiland Goeree Overvlakkee. Door perfect aansluitende handelspakketten en werkgebieden, vormen de bedrijven een ideale combinatie. Rond de eeuwwisseling is de presentatie van de Van der Peijl Groep als keten van technische groothandelsbedrijven een feit.

Januari 2014 is de volledige overname van de Van der Peijl Groep door BMG Holding uit Hoorn een feit. De maatschappij die onder andere Bomij en Bo-rent onder haar vleugels heeft. Er zal geen splitsing van de automotive- en industriële activiteiten komen. Van der Peijl wordt als geheel voortgezet. BMG wil de synergetische voordelen die er nu ten aanzien van de automotive- en industriële klanten zijn namelijk behouden. Daarnaast wil BMG investeren in een groeiplan voor Van der Peijl. BMG krijgt door de overname ook een aandeel in AD Benelux.